Vandaag (15-11-2014) is de vlucht geboekt!! We gaan dit jaar dan toch echt naar Zuid Afrika. We vliegen met Kenia Airways vanaf Amsterdam via Kenia naar Johannesburg

kenya-airways-logo

Hieronder per dag wat we ongeveer gaan doen:

1

Dag 1

Vanavond vertrekken we 21:00 uur van Schiphol. We vliegen met Kenia Airways via Nairobi, waar we een tussenstop hebben van 2 uur, naar Johannesburg. Totale reistijd van Amsterdam naar Johannesburg is 14,5 uur.

Hieronder de route die we de komende dagen gaan rijden:

route

2

Dag 2

route dag 1

 

We landen om 15:30 in Johannesburg (correctie omdat de vlucht is veranderd: we landen om 11:45!). We halen hier eerst onze huurauto op. Omdat het vroeg donker is en het afgeraden wordt om in het donker te rijden overnachten we vandaag dicht bij de luchthaven. We overnachten in Outlook Lodge in Benoni. Het is 14 minuten rijden naar deze lodge in Benoni. We hebben halfpension en dineren hier ook, dat is wel lekker na zo'n lange reis. 

 

outlook lodge main entrance  outlook lodge twin room

3

Dag 3

route johannesburg graskop 

Vandaag staat een aardige rit (384 km) op het programma. Een groot deel zullen we via de snelweg doen, maar het laatste stuk zullen we proberen om iets te bekijken van de panoramaroute.

We overnachten in Graskop. Graskop is een aardig toeristendorpje met leuke winkeltjes en restaurantjes in het hart van de Panoramaroute. 

graskophotelDe Panoramaroute loopt - kijkend van zuid naar noord -van Sabie tot de Erasmus-pas waar de Blydepoort begint. De route betekent het redelijk abrupte einde van het hoogveld: een hooggelegen gebied dat gevormd wordt door een plateau dat ver weg in het westen begint. Johannesburg maakt bijvoorbeeld deel uit van het plateau (hoogte circa 1700 meter). Bij de rand Sabie - Graskop - Erasmuspas houdt het plateau, dat aan de rand wordt gevormd door de Drakensbergen, ineens op.

Vooral als u in het Krugerpark naar de Panoramaroute kijkt, kunt u goed zien wat dit betekent: ver voor u uit ziet u een gebergte als het ware ineens opdoemen. Kijkend vanaf de Drakensbergen betekent dit abrupte hoogteverschil een bron vol natuurwonderen. Van watervallen tot een canyon, van een diepe kloven tot panoramische vergezichten. Aan de Panoramaroute vindt u al deze natuurwonderen verenigd in bovendien meest groene kleuren. De route krijgt namelijk redelijk veel regen. Graskop heeft zelfs het meest hoge regenpercentage binnen Zuid-Afrika van meer dan 1200 mm per jaar. De vele regen zorgt overwegend voor een groene streek waardoor de natuur er extra mooi uitziet.
Het mooiste vergezicht wordt gevormd door Gods Window. Houdt u er evenwel rekening mee dat in de regenmaanden tussen september en maart het raam van God wel eens dicht kan zitten. De mist en regen kan als een dicht gordijn boven de kloof vallen en het uitzicht totaal belemmeren.

We overnachten in Graskop Hotel. Naast dit hotel ligt pannenkoekenhuis Harrie's Pancakes, maar er zijn ook een paar andere restaurantjes in de buurt.

 

 

 

 

 

4

Dag 4

route Graskop Timbavati

 

Vandaag starten we de dag om eerst nog wat te bekijken van de panoramaroute. De afstand naar onze volgende lokatie is niet zo ver (89 km, 1 uur en een kwartier rijden). Wel moeten we zorgen dat we op tijd op de plaats van bestemming zijn (Timbavati Safari Lodge). Om half vier gaan we namelijk onze eerste safari doen. We gaan een sunset safari doen. Als de zon ondergaat dan komen de dieren tot leven. De safari duurt tot half 8 en dan is het inmiddels al goed donker. 

Na de safari staat ons eten klaar en eten we met z'n allen buiten onder de sterren en met de geluiden van het wild op de achtergrond. 

Na het diner zullen we lekker slapen in onze ronde kamers die verspreid staan op deze lodge.

timbavati4 timbavati5

5

Dag 5

route dag 5

Vandaag gaan we zelf rijden door het Kruger Park.

knp map

We starten bij Orpen gate en 19 km van Kruger gate is ons volgende hotel: Sabie River Bush Lodge. Dit hotel ligt aan de Sabie rivier en aan de overkant van de rivier ligt het Kruger Park.

sabiedeck

6

Dag 6

route dag 6 KrugerparkOok deze dag zullen we zelfstandig door het Kruger Park gaan rijden. Nu rijden we naar Malelane gate waar we onze volgende accommodatie geboekt hebben. De afstand die we vandaag af gaan leggen (100 km) is niet heel groot. We kunnen vandaag wel een beetje afwijken van de route en gewoon kijken of we wat moois tegen komen.

Onze accomodatie, Hhusha Hhusha, ligt 6 km van de Malelane gate en is een bed and breakfast met 4 kamers en een zwembad.

hhusa 

7 en 8

Dag 7 en 8

route dag 7De komende twee dagen zullen we in Swaziland zijn. De eerste dag zal een groot gedeelte reisdag zijn. de afstand die we vandaag afleggen is 164 km. Daarnaast moeten we ook de grens over en dat zal wel wat tijd kosten. 's middags hebben we misschien nog tijd om naar Swazi Culturul Village te gaan. Om 15:15 uur is daar een traditionele dans.

We overnachten hier in Mantenga Lodge. We hebben een Rider Haggards Room en een Sheba Room, deze liggen iets van elkaar af.

mantenga

 

swaziland mtb

De tweede dag gaan we 's ochtends een Mountain Bike Safari doen van 4 uur http://www.swazi.travel/Mountain_Bike_Safari.

bicycle safari swaziland 11 

 

 

9 en 10

Dag 9 en 10

Swaziland naar St LuciastluciaVandaag vertrekken we naar de kust een rit van 333 km, waar de routeplanner 4 uur en een kwartier voor rekent. We moeten ook nog rekening houden met een grensovergang. St Lucia is de plaats waar we twee nachten blijven. We overnachten hier in een Guest House: St Lucia Wetlands Guest House.

Er is hier zoveel te doen dat we waarschijnlijk de eerste dag naar het strand gaan en de tweede dag een watersafari gaan doen op zoek naar krokodillen en nijlpaarden.

 

 

 

 

 

 

11

Dag 11

route dag 11Vandaag rijden we langs de kust naar Umhlanga Rocks (222 km), dit is een kustplaats 17 km ten noorden van Durban.

umhlanga

We overnachten in een guesthouse, Anchor's Rest Guest House, dat op loopafstand ligt van het strand.  

 pool deck

 

 

 

 

12 en 13

Dag 12 en 13

vlucht Durban JohannesburgVandaag vliegen we van Durban naar Johannesburg met South African Airways. Vertrektijd is 12 uur en we komen dan om 13:10 aan in Johannesburg. De huurauto leveren we hier in en in Johannesburg gaan we alles met de taxi doen.

We overnachten twee nachten in Faircity Falstaff Hotel, dit ligt in Sandton, een goede wijk van Johannesburg.

the faircity falstaff

De eerste dag willen we een kleine tour door de stad doen.
De tweede dag gaan we een 4 uur durende fietstocht door Soweto doen http://www.sowetobicycletours.com/4-hour-soweto-bicycle-tour.html

soweto bicycle tours sowetobicycletours3 

 

14

Dag 14

Vandaag vliegen we weer terug naar huis. De vlucht vertrekt om 12:35 naar Nairobi, daar komen we om 17:40 aan, waarna we om 22:25 doorvliegen naar Schiphol om daar om 5:40 te landen. Pittig reisje :-)

johannesburg nairobi  nairobi schiphol